Sollicitatie tips

De voorbereiding

1. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet, ook als je een uitzendbureau binnenstapt. Je kan beter overdressed dan underdressed zijn. Vaak kan je door de website van het bedrijf al een beetje de bedrijfscultuur proeven en daarop je kleding aanpassen. Tevens kan je ook advies vragen aan je contactpersoon bij Accord, zij kennen het bedrijf en ook de kledingvoorschriften.

2. Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd en voorbereid op gesprek gaat. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de functie en het bedrijf waar je op gesprek gaat. Ken je sterke, maar ook je zwakke punten. Hiermee laat je namelijk zien dat je je bewust bent van je kwaliteiten en eraan werkt. Je kan je laten informeren door de website, nieuwsberichten en door je contactpersoon van Accord. Bereid je tevens goed voor op de vragen die je in het gesprek kan krijgen en door je sterktes en zwaktes te kennen. Print je CV uit en neem dit mee naar je gesprek.

Het gesprek

3. Kom op tijd en zet je mobiel uit! Zorg ervoor dat je op tijd van huis vertrekt en houdt rekening met eventuele verkeershinder. Zet het telefoonnummer van het bedrijf in je telefoon zodat als je later bent je dit ook netjes kan melden. Onthoud de naam van je gesprekspartner en zorg dat je 5 tot 10 minuten van tevoren aanwezig bent. Je hebt tijd nodig om je eventueel te registreren bij de receptie en je kunt in de wachtruimte goed de omgeving in je opnemen. Precies op tijd is eigenlijk net te laat.

4. Stel je voor met een goede (sterke) handdruk en zeg duidelijk je naam. Zorg ervoor dat je de rest van de personeelsleden ook gedag zegt als ze in de buurt zijn. Ga zitten als je een stoel krijgt aangeboden.

5. Spreek altijd je gesprekspartner aan met u en kijk hem/haar aan. Je gesprekspartner geeft zelf wel aan als hij/zij wil tutoyeren. Kijk de recruiter recht in de ogen. Dit komt eerlijk, oprecht en serieus over. Als je continu afdwaalt met je blik, kan dit blijk geven van desinteresse of onrust.

6. Wees jezelf in het gesprek en doe je niet anders voor. Neem een ontspannen houding aan en kijk je gesprekspartner recht in de ogen. Benadruk je sterke kanten, wees positief over je zwakke punten en probeer probleemoplossend over te komen. Oefen desnoods, maar ga niet forceren. Doe je armen niet over elkaar en stop je handen niet in je zakken.

7. Vertel over je voorgaande functies en welke kennis je allemaal hebt opgedaan. Zorg ervoor dat je voorbeelden kunt geven over de voorgaande functie en werkzaamheden. Waar ben je het meest trots op en wat heb je bereikt. Wees altijd netjes over je voorgaande werkgevers en blijf altijd positief. Vertel wat je van voorgaande functies hebt geleerd en dat je daardoor jezelf beter hebt leren kennen. Je toekomstige werkgever kan dan denken dat je later ook zo over zijn/haar bedrijf zal praten.

8. Vraag niet in je eerste gesprek naar het salaris en arbeidsvoorwaarden. Deze vragen komen allemaal in het tweede gesprek aan de orde.

9. Sluit het gesprek goed af. Herhaal aan het einde van het gesprek de gemaakte afspraken of procedures en bedank na het gesprek de recruiter. Gebruik daarin eventueel zijn of haar naam.

Na het gesprek

Neem na afloop contact op met je contactpersoon bij Accord om het gesprek te evalueren. Is het gesprek niet goed verlopen of is de functie toch niet wat je verwacht had? Laat dit tijdens het gesprek dan niet overdreven merken, maar leg de situatie voor tijdens de evaluatie met Accord, misschien is er een oplossing mogelijk.

10. Wees je er van bewust dat werkgevers sollicitanten opzoeken op internet. Zorg ervoor dat je niet negatief opvalt en verwijder eventuele informatie.

Accord

Werknemers

Of je nu een vaste baan zoekt, een flexibele bijbaan of vakantiewerk: samen maken we er werk van. Bij Accord zijn we er voor jou.

Zoek Vacatures