De afgelopen dagen hebben we mogen genieten van warm weer en daar hebben we natuurlijk van genoten! Maar bij warm weer ontstaat er ook meteen verwarring; wat trekken we aan naar het werk? Hoe zie ik er representatief uit én blijf je koel?

Representatief kleden met een hittegolf?

Gelukkig zijn er maar weinig kantoren waarbij het binnen net zo warm is als buiten, maar wanneer het hitteplan in werking wordt gesteld, weet je; het wordt een warme dag. De ‘kortebroeken discussie’ laait ieder jaar weer op en ‘mogen slippers op de werkvloer’ wordt ook altijd driftig gegoogled wanneer de temperatuur richting de 25 graden gaat. Elk bedrijf gaat hier anders mee om. Op formele kantoren zoals bijvoorbeeld banken heb je pech. Hierbij geldt; mannen én vrouwen in (mantel) pak, soms zelfs met een panty. Bedrijven met een informeler karakter zijn vaak niet zo streng. Ze gaan ervan uit dat hun personeel weet wat wel en niet kan en tolereren ook meer. Sneakers, spijkerbroeken en T-shirts zijn aan de orde van de dag, zolang het maar niet te bloot is. Veel kantoren hebben de ongeschreven regel dat slippers ‘not done’ zijn. Onze zuiderburen gaan hier soepeler mee om; In België gaat een simpele slipper te ver, maar een elegante versie of een sandaal mag weer wel, zolang je verzorgde voeten hebt. Wat ons betreft is dat een vereiste.

Etiquette?

Maar nu de hamvraag: korte broeken, spaghetti bandjes en slippers op de werkvloer? Het antwoord is nee. 72% van de werkenden kijkt liever niet naar de blote benen van de buurman en slechts 10% vindt slippers op de werkvloer acceptabel. Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau zegt hier het volgende over: ‘Je hebt maar een kans om een eerste indruk te maken. En dat gebeurt voor 85 procent non-verbaal. Een gepaste kledingstijl is dus essentieel.’ Wie niet zeker is van zijn outfit, doet er goed aan om zich heen te kijken op de werkvloer. Wat dragen mijn collega’s en val ik zo uit de toon? ‘Wat ook altijd een goede test is: kan ik in deze kleren mijn baas onder ogen komen?’ Verder tipt ze: ‘Hoe warm het ook is, ga nooit te bloot naar kantoor. Je communiceert met je ogen en je gezicht. Korte rokjes en broeken – hoe mooi je benen ook zijn – trekken de aandacht naar de onderkant van je lichaam in plaats van naar de inhoud van het gesprek.’

Wat dan wel?

Draag laagjes. Vaak staat de airco op kantoor aan, waardoor het binnen sowieso koeler is dan buiten. Verder kunnen vrouwen het beste voor veilig gaan met een roklengte tot op de knie. Geen volledig blote armen, maar kies voor een mouwtje. Draag luchtige kleding zoals linnen en katoen en probeer synthetische stoffen te vermijden. Voor de heren die echt in overhemd moeten komen; mouwen oprollen kan altijd!

Solliciteren?

Probeer van te voren uit te vinden of het bedrijf waar je solliciteert een kledingprotocol heeft. Vaak kun je aan de website al wel zien of het een formele, of informele organisatie is. Geldt er een streng protocol? Dan zit er helaas niets anders op dan je eraan te houden, maar draag luchtige stoffen.