In acht van de twaalf provincies hebben werkgevers inmiddels moeite om nieuw personeel te vinden door het toenemende personeelstekort. Alleen in Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen was eind 2018 nog een “gemiddelde” arbeidsmarkt, meldt het UWV woensdag op basis van nieuwe cijfers.

Twee jaar geleden was er nog in geen enkele provincie krapte op de arbeidsmarkt. Het tekort neemt dus sterk toe.

Personeelstekort neemt snel toe

Ook in de vier provincies waar de arbeidsmarkt nog als “gemiddeld” wordt aangemerkt, kan in bepaalde beroepen sprake zijn van een personeelstekort. Zo is de arbeidsmarkt voor ICT-personeel vrijwel in elke provincie krap te noemen.

Werkgevers in Zeeland hebben de meeste last van het tekort. Vooral in dienstverlenende beroepen zoals dat van schoonmakers of horecapersoneel is het hier lastig om nieuwe mensen te vinden, maar ook aan technisch en ICT-personeel is een personeelstekort.

De krapste beroepsgroepen zijn te vinden in de bouw, zorg, techniek, onderwijs en ICT. De bouwsector staat bovenaan. De krapste beroepen zijn machinemonteurs, bouwarbeiders en elektriciens en elektronicamonteurs.

Aan het dalend aantal WW-uitkeringen is verder te zien dat steeds meer mensen een baan vinden. Vergeleken met 2017 nam in 2018 het aantal uitkeringen met 17 procent af tot 274.000.

Top vijftien krapste beroepen

1. Machinemonteurs
2. Bouwarbeiders afbouw
3. Elektriciens en elektronicamonteurs
4. Software- en applicatieontwikkelaars
5. Elektrotechnisch ingenieurs
6. Ingenieurs
7. Timmerlieden
8. Vrachtwagenchauffeurs
9. Databank- en netwerkspecialisten
10. Assemblagemedewerkers
11. Automonteurs
12. Productiemachinebedieners
13. Loodgieters en pijpfitter
14. Productieleiders industrie en bouw
15. Transportplanners en logistiek medewerkers

Wil je weten wat Accord voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

bron: nu.nl