De Brexit komt eraan. Tenminste, daar lijkt het op. Hoe het Britse vertrek uit de EU er ook uit gaat zien, het brengt ook nadelen met zich mee voor bepaalde beroepen. Andere sectoren hebben er juist weer wat aan. Een paar voorbeelden.

Deze branches gaan wat merken van de Brexit

Als de Britten er niet in slagen om het terugtredingsakkoord te tekenen (een ‘no deal-Brexit’), dan heeft dat vooral gevolgen voor mensen die nu in het VK studeren en later met dat Britse diploma in Nederland willen werken.

Zorgmedewerkers

Na een ‘no deal-Brexit’ worden Britse diploma’s voor tandartsen, verloskundigen, verpleegkundigen en apothekers niet meer automatisch erkend in Nederland. Er zal dan eerst een vakinhoudelijke beoordeling moeten plaatsvinden, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Stel, je bent tandarts (of een van de andere hierboven genoemde beroepen) in Nederland en hebt je diploma in het VK gehaald: don’t worry. Als je ooit bent goedgekeurd, dan blijft dat gewoon van kracht. Ook na de Brexit. In de zorg wordt gewerkt met een verplicht register waarin alle zorgverleners staan geregistreerd, het zogenoemde BIG-register. Je kunt in Nederland ook als zorgverlener werken als je een Brits diploma hebt, of andersom.

Boeren en tuinders

Nederland produceert behoorlijk wat groente, fruit en bloemen. Een belangrijk deel daarvan gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Dat wordt lastiger na de Brexit, ongeacht of die hard of zacht zal zijn. Nu zijn er geen handelsbarrières en dat wordt anders na de uittreding.
Vooral voor verse producten zal de export ingewikkelder worden. Deze producten kunnen simpelweg niet meer zo snel vervoerd worden, omdat er meer papierwerk bij komt kijken.

Vissers

Nederlandse vissers mogen nu nog vissen in de Britse wateren. Zo’n 35 procent van de Nederlandse vangst is ook afkomstig uit die wateren. 29 procent van onze tong en 23 procent van onze schol komt uit de Britse Noordzee. En 82 procent van onze ‘oer-Hollandse’ haring is afkomstig uit Britse wateren, aldus The European Fisheries Alliance.
Als er geen goede afspraken worden gemaakt, dan kunnen de Britten vissers uit andere EU-landen weigeren en zullen Nederlandse vissers ergens anders op zoek moeten gaan naar hun haring.

Bankiers

Uit hetzelfde onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat er ook sectoren zijn die juist baat hebben bij de Brexit.
De financiële sector is er een van. Het wordt voor de grote financiële dienstverleners in Londen moeilijk om te concurreren op de Europese markt. Londen geldt nu nog als het centrum van de Europese financiële dienstverlening, maar die positie staat met het vertrek van het VK uit de EU onder druk.
In totaal zijn er inmiddels zo’n dertig financiële bedrijven die vanwege de Brexit in Amsterdam een kantoor openen, meldde de Volkskrant eerder. Het ging onder meer om grote namen als Chicago’s Cboe Global Markets en de London Stock Exchange Group.
Of dat echt voor banen gaat zorgen, is trouwens nog maar de vraag. Veel bedrijven laten hun activiteiten in Londen gewoon intact, schrijft de krant. Hoeveel het uiteindelijk oplevert, zal afhangen van hoe die Brexit eruit zal zien (en dat is nog altijd onduidelijk).
Volgens ING-topman Ralph Hamers leiden onze strenge regels voor bonussen er ook toe dat er minder bedrijven naar Amsterdam trekken.

Douaniers

De meeste sectoren hebben last van alle handelsbarrières, maar voor de Douane zorgt het voor extra banen.
Vanwege de Brexit begon de Douane in 2018 aan een zoektocht naar maar liefst 750 tot 930 extra personeelsleden. De extra medewerkers zijn vooral nodig om de goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk te controleren.

Dierenartsen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is hard op zoek naar nieuwe dierenartsen. Nu kan vee nog vrij eenvoudig worden vervoerd naar het Verenigd Koninkrijk. Maar net als bij het vervoer van groente, fruit en bloemen wordt dat ook bij vee een stuk moeilijker, omdat er meer controles uitgevoerd moeten worden.
Een flinke klap voor veeboeren, maar het levert dierenartsen wel meer werk op. Dierlijke producten en levende dieren die uit niet-EU-landen geïmporteerd of naar landen buiten de EU geëxporteerd worden, moeten namelijk volgens de Europese wetgeving door dierenartsen worden gecontroleerd.
Vooralsnog blijkt het niet eenvoudig om dierenartsen te vinden. Sterker nog, verschillende EU-landen voeren een harde strijd om dierenartsen. De NVWA organiseerde zelfs een wervingscampagne onder Nederlandse studenten in Gent, terwijl de Belgen zelf ook hard op zoek zijn naar dierenartsen.

bron: nu.nl