Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
De WAB is in het leven geroepen zodat de kloof tussen vaste en flexibele werknemers wordt verkleind. Dit gaat de nodige veranderingen met zich meebrengen. We brengen je graag op de hoogte van de ontwikkelingen die betrekking hebben op vast/intern personeel, uitzenden en payroll.
 
De belangrijkste veranderingen per 1 januari 2020:
 

 1. Transitievergoeding
  Vanaf 1 januari 2020 heeft de werknemer vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd door de werkgever. Dit geldt eveneens wanneer de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd in de proeftijd. De vergoeding bedraagt een derde maandsalaris per gewerkt dienstjaar.

 

 1. WW-Premie
  Voor de WW-premie wordt vanaf 1 januari 2020 onderscheid gemaakt tussen arbeidsovereenkomsten voor bepaalde en onbepaalde tijd. Voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd geldt dat straks een iets hogere premie betaald moet worden.

 

 1. Ketenregeling (geldend voor vast personeel en payroll)
  De regels met betrekking tot de hoeveelheid contracten die afgesloten kunnen worden voor payroll zullen per 1 januari 2020 veranderen. Nu wordt aansluiting gezocht bij de flexibele regels voor het uitzenden. Per 1 januari 2020 zal de reguliere ketenregeling voor payroll gelden. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2020 maximaal 3 tijdelijke arbeidsovereenkomsten binnen 3 jaar afgesloten kan worden. Dit geldt voor zowel het vaste personeel als voor payroll.
 2. Gelijke rechtspositie

Payroll medewerkers genieten straks dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers in vaste dienst bij de werkgever.
 

 1. Urengarantie oproepkracht

Na 12 maanden moeten werkgevers oproepkrachten een schriftelijk aanbod doen voor een contract met urengarantie. Deze uren moeten minimaal gelijk zijn aan de gemiddelde verloonde uren van de afgelopen 12 maanden.
 

 1. Oproeptermijn oproepkracht

Een oproepkracht moet minimaal 4 dagen van te voren schriftelijk worden opgeroepen voor minimaal 3 werkuren (met specifieke werktijden). Roep je niet 4 dagen van te voren op, dan is de oproepkracht niet verplicht gehoor te geven aan het verzoek van de werkgever. Omgekeerd geldt er voor de oproepkracht een opzegtermijn van 4 dagen.
Stel dat je een oproepkracht 6 dagen van tevoren oproept te komen werken van 12.00 tot 17.00, maar een dag van tevoren wijzigt dit in 09.00 tot 14.00, dan worden de daadwerkelijk gewerkte uren uitbetaald, alsmede de te laat gewijzigde uren van 14.00 tot 17.00. In dat geval krijgt de oproepkracht 8 uur uitbetaald.

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op.