CV tips

Een curriculum vitae of cv betekent letterlijk ‘levensloop’. Zonder cv is je sollicitatie niet compleet. In je cv laat je zien welke opleidingen, werkervaring en andere kennis en vaardigheden je hebt.

  • Je kijkt per sollicitatie wat relevant is om in je cv te vermelden.
  • Op basis van je sollicitatiebrief én je cv word je uitgenodigd voor een gesprek.

Besteed dus veel aandacht aan de inhoud en het uiterlijk van de cv. Het moet netjes zijn, waarheidsgetrouw en overzichtelijk. Een goed cv maakt de lezer nieuwsgierig naar jou als persoon.

Een goed cv is nooit meer dan 2 A4’tjes lang. Het bestaat uit onderdelen als persoonlijke gegevens, opleidingen, cursussen en trainingen, werkervaring en overige activiteiten en interesses. Begin je cv altijd met de woorden ‘curriculum vitae’.

  • Persoonlijke gegevens; noem bij de persoonlijke gegevens alleen informatie als je naam, adres, telefoon, e-mailadres, geboortedatum en geslacht.
  • Opleiding; begin met je laatste opleiding en werk terug naar eerdere opleidingen. De lezer scant je cv heel snel en ziet op deze manier eerst je belangrijkste opleidingen.
  • Werkervaring; ook bij je werkervaring start je met jouw meest recente ervaring.

Je CV moet persoonlijk zijn. Vertel kort wie je bent, waar je naar opzoek bent en waar je goed in bent! Gebruik niet de standaard termen als ambitieus en leergiering, zorg dat je opvalt om te worden uitgenodigd voor een gesprek!

Het is nog even gedurfd, maar recruiters of HR medewerkers vinden het erg prettig om een video te ontvangen van jou. Hierdoor worden jouw verbale en non-verbale capaciteiten beter zichtbaar, wat een beter beeld geeft over jou! Als dit nog iets te spannend is, is een foto wel heel prettig op je cv, let er wel op dat het een nette portretfoto en geen vakantie kiekje.

  • Overige activiteiten en interesses; bij overige activiteiten vermeld je jouw vaardigheden die je niet kwijt kunt in bovenstaande overzicht, maar die wel relevant zijn. Denk aan: talenkennis, hobby’s en sporten (beperk deze lijst tot een paar favorieten waar je ook iets over kunt vertellen) computerkennis en rijbewijs.
  • Referenties; bij het voorstellen aan een mogelijke opdrachtgever, kunnen referenties je een extra voordeel opleveren. Deze kan je ook tijdens je interview geven.

Tegenwoordig is het steeds belangrijker dat het cv op maat wordt gemaakt. Gebruik feiten, skills en trefwoorden om aan te tonen waarom jij geschikt bent voor juist díe functie bij juist díe werkgever.

Accord

Werknemers

Of je nu een vaste baan zoekt, een flexibele bijbaan of vakantiewerk: samen maken we er werk van. Bij Accord zijn we er voor jou.

Zoek Vacatures